Tunderea copacilor este o adevărată meserie, atât de mult încât există firme specializate care trăiesc doar din această muncă, dar există și cei care o fac ca hobby, acest articol se adresează atât profesionistului care vrea să găsească idei interesante, cât și celui neexperimentat care vrea să învețe de la zero. În prima parte vă voi oferi o serie de sfaturi practice care vă vor ghida pe tot parcursul procesului de pregătire. În partea finală vă voi arăta care sunt cele mai potrivite unelte pentru tăiere și cum să le folosiți în cel mai bun mod, așa că vă sugerez să citiți articolul până la sfârșit pentru a nu pierde informații care v-ar putea fi utile.
Există mai multe motive pentru care este important să efectuăm o tăiere corectă, dar trei dintre acestea joacă un rol fundamental: primul este pur estetic, al doilea se referă la sănătatea copacului, iar al treilea la siguranță. În primul caz, scopul tăierii fiind pur estetic se realizează cu scopul tocmai de a da copacului un aspect estetic plăcut și în temă cu contextul, vor fi eliminate sau scurtate toate acele ramuri care deformează estetica, cel de-al doilea se referă la sănătate și are ca scop eliminarea ramurilor uscate și bolnave sau atacate de dăunători, în acest fel veți evita ca acestea să se răspândească și să ucidă planta. În cele din urmă există siguranța, ramurile prea grele cu frunze, fructe sau prea multe ramuri, s-ar putea rupe provocând daune bunurilor și/sau persoanelor, în acest caz, prin tăiere se vor identifica toate punctele slabe ale plantei și se vor îndepărta.
În general, ar trebui să se facă la mijlocul sezonului, toamna și primăvara, înainte de înmugurire, sunt cele mai bune perioade, trebuie evitate atât perioadele cele mai reci, cât și cele mai calde, prima pentru că gerul poate crea fisuri în tăieturile abia făcute, a doua pentru că căldura poate provoca deteriorarea plantei, în general, însă, depinde de tipul de copac. Un semnal bun pentru a face tăierea este căderea frunzelor, în această perioadă, de fapt, copacul și se află în repaus vegetativ și este cu siguranță o perioadă bună. Arborele tăiat va lua forma pe care expertul tăietor o are deja în minte, așa că este esențial să îl studiați când copacul este mic și să îl aduceți treptat, pe măsură ce crește, la forma pe care o aveți în minte.
Nu există o regulă fixă, ceea ce pot să vă sfătuiesc este că în studiul formei trebuie să se țină cont de faptul că cu cât diametrul ramurii pe care urmează să o tăiați este mai mare și cu atât riscul de a expune pomul la daune asupra sănătății sale, luând în considerare acest lucru putem spune că toate ramurile cu diametrul sub 4 - 5 cm le puteți tăia fără probleme, pentru cele mai groase analizați întotdeauna dacă motivul tăierii este suficient de important sau nu. În plus, este esențial să se protejeze părțile în care a fost îndepărtată ramura prin acoperirea lor cu o ceară specială pentru protecția copacilor.
Tunderea este o operațiune delicată și dacă este făcută incorect poate provoca daune ireparabile plantei, de aceea este indicat să înțelegem bine în prealabil cum se operează, pentru arbori în general și în special pentru arborii de grădină există patru tipuri de tăiere, iată o listă a acestora:
- Tunderea pentru rărire - În ceea ce privește tocmai rărirea ramurilor, acest serviciu este folosit pentru a diminua volumul general al coroanei pomului, această operațiune este esențială din două motive fundamentale, și anume pentru a permite luminii să ajungă la toate ramurile rămase și pentru a permite aerului să circule mai bine între ele, acest lucru merge la îmbunătățirea stării generale de sănătate a plantei și îi conferă un aspect mai simplu și mai natural dacă este bine realizat.
- Tunderea pentru scurtare tunderea arborilor înalți se mai numește și capitozzatura, aceasta constă în tăieri majore ale părții superioare cu scopul de a scurta partea superioară, operațiunea este foarte delicată și există riscul de a trimite în suferință planta, este important în acest caz să se protejeze bine rănile provocate de tăieturi cu mastic cicatrizant, acesta nu numai că va ajuta planta în vindecare, dar o va proteja de agenți patogeni și parrăsiți.
- Tăierea prin înălțare - Dacă scopul este de a face planta să crească mai înaltă, lucrarea care trebuie efectuată asupra copacului este de a elimina ramurile inferioare, astfel încât nutriția plantei va tinde să se concentreze pe ramurile rămase, ceea ce le va face să crească mai repede.
- Tăierea de subțiere - aceasta va consta în eliminarea unei selecții predeterminate de ramuri, cu intenția de a da plantei un aspect mai uniform.
- Cum se face corect tăierea - Pentru a face tăierile în mod corect trebuie să avem câteva precauții, în primul rând trebuie înțeles că pentru a face tăierea la înălțime trebuie să ne asigurăm scări adecvate sau platforme aeriene, tăierile trebuie făcute puțin deasupra mugurelui cel mai exterior al ramurii cu o înclinație care să o urmeze pe cea a mugurelui însuși, tăierile trebuie să fie curate, iar marginea ramurilor tăiate trebuie să fie bine finisată și fără rupturi ale scoarței care le acoperă. Tăierea trebuie efectuată în apropierea nodului care leagă cele două ramuri, este foarte important ca în faza de tăiere să se păstreze nodurile nealterate, de fapt ele conțin țesutul generativ care poate da naștere unor noi ramuri, deci dacă trebuie să eliminați o ramură veche este important să păstrați nodul intact, pentru a face acest lucru trebuie doar tăiat ușor deasupra nodului, cele mai mari ramuri pot fi foarte periculoase, deoarece în momentul ruperii și dificil de controlat căderea, așa că în aceste cazuri ramura trebuie lucrată treptat, cu mai multe tăieturi ca mâna din exterior spre interiorul plantei până când ajungeți la nodul programat.
Drujba cu lanț - Utile pentru tăierea crengilor și arbuștilor mai groase și mai dificile acest instrument pe care cu siguranță îl cunoașteți deja poate avea două tipuri de motoare sau electrice sau cu combustie internă, dacă sunteți interesat să îl închiriați o puteți face direct.
Platforme aeriene - Datorită acestor utilaje speciale, tăierea și tratarea pomilor fructiferi devine ușoară și rapidă, în special cu ajutorul platformelor aeriene montate pe camion.
» Solicitati o oferta personalizata! // +40 744 580 580